Eco basement and kitchen renovation

 

In the east end of Toronto we renovated a turn-of-the-century house, creating a new comfortable healthy home, where the air tight construction met passive house standards. We turned the basement into a new apartment style unit and converted the existing attached garage into a new kitchen with a connection to the house and converted the old kitchen into a new laundry, accessible washroom and pantry on the main floor.

The build featured natural sustainable hardwood floors, formaldehyde free kitchen cabinets with water based lacquer and paint, LED lighting, heated floors throughout the new work, a new insulated basement concrete slab (containing 60% less Co2 emissions than conventional concrete) and more. A dedicated ERV system was installed to provide fresh filtered air to the basement. Over 83% of total waste was diverted from landfill and recycled (the industry standard is about 12%). 

Architect: Stone’s Throw Design
 

 
Bedroom with earth plaster walls, rounded corners around windows, wood floor.
Living room with wood floor, ceiling and walls.
Room with wood floor, plaster walls wood ceiling, wood heater.

For more images of this project (by Riley Snelling) see here.